Strona główna

Budowa parkingu podziemnego na terenie Zespołu Hali Stulecia we Wrocławiu

Budowa parkingu podziemnego na terenie Zespołu Hali Stulecia we Wrocławiu

Budowa parkingu podziemnego na terenie Zespołu Hali Stulecia we Wrocławiu.

Projekt miał na celu budowę parkingu podziemnego dwukondygnacyjnego wraz z częścią naziemną w poziomie terenu oraz niezbędną infrastrukturą na terenie Zespołu Hali Stulecia we Wrocławiu.

Inwestycja został zrealizowana w ramach umowy koncesyjnej zawartej w kwietniu 2012 roku.
Partner prywatny zaprojektował i sfinansował budowę parkingu i do końca umowy koncesji, tj.
do 31 sierpnia 2042 roku, będzie jego operatorem. Okres budowy parkingu trwał 15 miesięcy.

Głównym powodem budowy nowego, dużego, wielopoziomowego parkingu, była potrzeba obsłużenia zwiększającego się z roku na rok ruchu turystycznego w kompleksie Hali Stulecia i wrocławskiego ZOO, a co za tym idzie konieczność zwiększenia liczby miejsc parkingowych i ukrycie dwóch trzecich powierzchni parkingowej pod ziemią.

Parking zawiera łącznie 792 miejsca, w tym 30 miejsc dla niepełnosprawnych i 20 miejsc dla autokarów.

 

Więcej szczegółów o projekcie tutaj

Zobacz film o tej inwestycji